vrijdag 27 juni 2014

Molenonderhoud

Zo'n molen vergt een heleboel onderhoud en sinds er minder centen zijn voor cultuur, is het Wetterskip ook wat zuiniger met inhuren van hulp daarvoor. Dus heeft molenaar Michiel Koopmans Zwart gekocht en St.Marc en azijn voor het schoonmaken van het dek (de houten planken over de inloop). Hij heeft gekookte lijnolie gekocht (aan te mengen met een beetje diesel) voor het olien van het hekwerk van uiteraard alle vier de wieken en hij heeft terpentijnolie gekocht (niet te verwarren met terpentine) om bij af te schaven bijenwas te doen, dat krijgt de bijenwas de goede substantie, dat is voor het behandelen van de kammen van alle raderen.

Molenaar Arend Castelein van de Marssumermolen en leermeester gaf wat tips over handig gereedschap en de hierboven al genoemde smeermiddelen. En vandaag maakt molenaar Michiel een begin met het grootste deel van het dek, dat ziet er nu weer mooi zwart uit, volgende week, gaat hij verder.

De boor en schroeven waren ook mee. De vorige molenaar had zijn klompjes uit de molen gehaald en nu hangen er weer mooie (kleine) Friese klompjes. Daar kunnen bezoekers wat in doen.

Op de foto, zie je molenaar Michiel het Koopmans Zwart op de dekplanken brengen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten